top of page

A treia strigare la Zilele Nordului


E august din nou și Nordul își așteaptă, cu nerăbdare, musafirii. Festivalul Zilele Nordului, ajuns deja la cea de-a treia ediție, scoate anul acesta din joben o suită de activități culturale, educaționale, muzicale, sportive și artistice la care e aproape imposibil să nu-ți dorești să participi.


Totul se va desfășura în perioada 25-28 august, în 10 localități din nordul extrem al României, dar și din Basarabia și Bucovina de Nord, locuri în care organizatorii - Asociația Nord - au pregătit concerte de muzică, expoziții de fotografie, Maratonul „Nordul Moldovei”, o cursă de ciclism în Lunca Prutului și un turneu de tenis. Vor fi, așa cum ne-au obișnuit deja la edițiile anterioare, și fascinante tururi ale Nordului, cu popasuri în sate și orașe despre care cu toții am auzit, dar pe care prea puțini le-am văzut cu proprii ochi.


Ce puteți face, deci, în perioada 25-28 august la Darabani și în zona celor trei frontiere trasate de râul Prut?


Dacă vreți să experimentați stări, în Poiana Teioasa, în curtea Conacului Balș, din Darabani, la Cernăuți și la Ipotești vă așteaptă un șir întreg de concerte, care de care mai ademenitoare. Vor cânta Alternosfera, Omul cu Șobolani, The Kryptonite Sparks, Jazu, Blazzaj, Nightmarion, Danaga, The Wax Road, Ad Libitum și pianistul Bogdan Vaida.

Pentru We Singing Colors, o trupă care-mi place nu numai pentru că Andrei Hațegan, solistul, un om tare fain, a fost colegul meu de facultate, ci pentru că produce muzică de foarte bună calitate, eu sunt ca și plecată spre Nord. :)


Dacă sunteți pasionat de fotografie și de jurnalism, dacă vă interesează una dintre temele de dezbatere de foarte mare actualitate în ultimul an - migrația – puteți participa la un eveniment de excepție: proiectul fotojurnalistic „Transit”, semnat de norvegianul Espen Rasmussen. Vernisajul va avea loc și în Bucovina de Nord, la Muzeul de Artă din Cernăuți (Ucraina), după ce expoziția a fost deschisă, în 2013, la Centrul Nobel din Oslo.


Dacă vi se face măcar din când în când dor de ducă, înseamnă că nu puteți lipsi de la tururile Nordului, căci acolo, pe malurile Prutului și în încântătoarele sale vecinătăți, locurile spun povești despre oamenii de seamă ai României de ieri și de azi. Popasuri vor fi la Codrii lui Eminescu, din Ipotești, la complexul bisericesc de la Hilișeu, în satul lui Grigore Vieru (Basarabia), în Lunca Prutului, la Liveni, în casa în care s-a născut Enescu, dar și în Cernăuți (Ucraina), oraș românesc ce poartă amprenta arhitecturii austriece de sfârșit de secol XIX.


Dacă sunteți amatori de sport, la Zilele Nordului aveți ocazia să faceți fix ce vă place: fie să alergați la Maratonul „Nordul Moldovei”, fie să participați, alături de alți 150 de cicliști din toată țara, la o cursă de ciclism întinsă pe 70 de kilometri, în Lunca Prutului, fie să vă înscrieți la turneul de tenis de la Mileanca.


Cauza festivalului din acest an - susținerea activității Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți


Dincolo de toate aceste activități, punctul nodal al festivalului rămâne cauza pentru care organizatorii militează în acest an - sprijin moral și material pentru ca Școala Populară de Arte și Civilizație Românească din Cernăuți să-și poată susține programele.

Susținerea unei cauze a devenit, deja, o tradiție pentru Asociația Nord, iar prin demersul din acest an, Școala Populară de Arte din Cernăuți va putea continua să formeze tineri în cadrul secțiunilor de limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. ”Mecanismul strângerii de fonduri este inovator: Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitați să „cumpere” kilometri, cu o donație recomandată de 2 euro per kilometru. La 100 de donatori, asta va însemna peste 4.000 de euro pentru școala cernăuțeană, bani ce vor fi folosiți pentru plata chiriei spațiului, cheltuieli administrative și materiale de construcții. Donațiile se fac în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani”, precizează organizatorii, într-un comunicat de presă.


Asociația Nord – un „alchimist” care a dezmorțit Moldova de Nord


Dacă veți fi ajuns la capătul acestui articol, vă veți fi întrebat, probabil, cine sunt cei care fac posibil, de trei ani încoace, un festival închinat Nordului (Moldovei). Numele lor e simplu, ca și ținutul din care vin. Își spun Asociația Nord și, asemeni unui alchimist priceput, au reușit să extragă energiile adormite de atâta amar de vreme ale acestui ținut și ale oamenilor săi. Apoi le-au adunat, le-au pus în tiparele cele mai potrivite și au făcut ca binemeritata faimă a Nordului să ajungă în toată țara.


Oficial, misiunea lor sună așa:

”Asociația Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere. Proiectul-fanion al Asociației este Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere. Ediția din 2015 a festivalului a reunit 9000 de participanți, dintre care 500 de turiști, și a reușit mobilizarea unor donații în valoare de 5000 de euro pentru Casa Enescu de la Mihăileni și Muzeul Nordului de la Darabani”.


V-am convins că Nordul merită? Atunci faceți-vă bagajele și grăbiți-vă spre Darabani.


Detalii despre cum să ajungeți până acolo, despre ce vă așteaptă și mai ales despre cum vă așteaptă oamenii Nordului, găsiți pe: www.zilelenordului.ro și pe pagina de Facebook – Zilele Nordului.


Ca să vă lămuriți cam ce fel de aer se respiră la Zilele Nordului, citiți și:


Vezi ce și cum
Cele mai noi texte
Caută după tag-uri
Nu există încă nicio etichetă.
Acasă la constructori
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page