top of page

ÎN NORD, AN DE AN ”RĂDĂCINILE CRESC”

La început de august vă invit să vă lăsați baltă toate interesele și să vă mutați, pentru trei zile, în Nord. Da, acel Nord despre care știți doar că-i locul în care se agață harta-n cui. Ei bine, Nordul ăsta nu-i numai un punct pierdut pe harta țării, pe care guvernanții nu-l zăresc nici dacă-și pun ochelari. E un ținut cu sate mândre și vechi, cu o natură ce încă poate să ne răsfețe, cu orășele patriarhale și liniștite, cu povești și nume de seamă, un ținut cu locuri de văzut și de ținut minte. Și cu o grozavă bogăție: oamenii. Ospitalieri și harnici, hâtri, iubitori de cuvânt și de spirit, intelectuali de școală veche, tineri deștepți și ambițioși. Energiile Nordului către ei s-au îndreptat, oricât va fi fost istoria de vitregă cu partea aceasta de țară.

Nordul are rădăcini zdravene.


Festivalul de muzică, arte şi călătorii Zilele Nordului, pus pe picioare în 2014 de Asociația Nord (fondată de fraţii Alexandru şi Ştefan Teişanu, alături de Ionel David, toți trei dărăbăneni), a dezmorțit și descătușat forțele creatoare ale acestui îndepărtat ținut. Ba chiar a adus laolaltă români de pe colțul celor trei frontiere ale Prutului (România, Bucovina de Nord și Basarabia), repornind motoarele potențialului turistic și cultural al regiunii.

Darabanii, cel mai nordic orășel al țării, a fost scena pe care toate aceste energii s-au pus în mișcare. Au fost zeci de concerte, ateliere pentru tineri, spectacole de teatru, dezbateri, expoziţii de fotografie, lansări de carte, tururi ghidate ale oraşului şi ale zonei, s-a pus pe picioare Muzeul Nordului şi s-a amenajat un loc plin de legende - Poiana celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare.


Cu o istorie şi o tradiţie culturală demne de luat în seamă, Darabanii constituie un adevărat centru al zonei de nord a judeţului Botoşani. Uliţele acestui vechi târg au găzduit sumedenie de instituţii şi personalităţi remarcabile. Aici a fost înfiinţată, la 1841, prima şcoală sătească de stat din Moldova, pe cheltuiala logofătului Theodor Balş, proprietarul moşiei Darabanilor. Primul învăţător al şcolii a fost Gheorghe Crudu, bunicul marelui cărturar botoşănean Tiberiu Crudu. Tot de numele logofătului Balş se leagă şi Biserica „Sfântul Nicolae“ din Darabani, ridicată la 1834, astăzi monument istoric. De asemenea, reşedinţa de la Darabani a familiei Balş, clădire-monument, este una dintre cele mai frumoase construcţii din zonă. Darabanii sunt locul natal al neurochirurgului Leon Dănăilă, în casa părintească a celebrului medic fiind astăzi înfiinţat un muzeu ce-i poartă numele.


”Rădăcinile cresc”.

Sub acest slogan, a doua ediție a Zilelor Nordului, cea din acest an (6-9 august – Darabani), promite a fi una de o și mai mare anvergură. Cu evenimente de substanță – o zi dedicată memoriei lui George Enescu, de responsabilitate civică și socială – suport în salvarea Casei ”George Enescu” de la Mihăileni (Jud. Botoșani) și transformarea ei în academie de muzică, cu 20 de concerte (capete de afiș fiind Șuie Paparude, moldovenii de la Gândul Mâței și ucrainenii de la Haydamaky ) și tot atâtea activități culturale și educaționale (ateliere de fotografie, de scriere creativă, de cinematografie, de teatru și improvizație, lansări de carte, expoziții), cu tururi ghidate ale orașului și cu o seamă de călătorii ghidate în regiune, cu o zi dedicată tradițiilor locului, Festivalul Zilele Nordului se înscrie deja în rândul festivalurilor mature, cu o ofertă ce se poate bate cu succes cu agenda celor mai mari de acest gen din țară.

La așa ofertă culturală, zău că-i greu să nu tragi o fugă în Nord. Eu, una, mă duc. :)

Informați-vă aici și aici. Vă aștept și pe voi.










Vezi ce și cum
Cele mai noi texte
Caută după tag-uri
Nu există încă nicio etichetă.
Acasă la constructori
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page